Bilişim Teknolojileri alanında güncel kalmak için gerekli beceriler her zaman değişmektedir ve bu bağlamda, Linux yöneticisinin rolü bir istisna değil kuraldır. Geçtiğimiz birkaç yılda, Linux yöneticisi olmak için gereken becerilerde bir artış oldu. Bu büyümeyi göstermek için, Linux becerisini, mevcut katların yeniden modellendiği ve en üste yeni, daha etkileyici zeminlerin eklendiği bir bina olarak düşünelim. Web uygulamalarına ve web hizmetlerine, bulut tabanlı ortamlara ve büyük veriye yönelik mevcut geçiş, en üst kattaki çatı katları haline geldi. Bunlar, son zamanlarda işverenlerin aradığı becerilerdir ve sizin tercih edilmenizi sağlayan özelliklerdir.
Haydi, hepsine bir göz atalım.
Bodrum Katı – Temel Linux Sistem Yönetimi
Temel olarak Linux bir sistemin yönetiminde görevlerin çoğunu gerçekleştirmek için grafik arayüzler olsa da, bu işte ciddiyseniz komut satırı arayüzünü kullanmayı öğrenmeniz gerekecektir. Depolama oluşturma (fdisk, mkfs, mkdir, mount), dosya ve dizinleri yönetme (cd, ls, pwd, rm, rmdir), kullanıcıları ve izinleri yönetme (useradd, userdel, psswd), kullanıcı yönetimi ve izinleri (newgrp, chgrp, chmod, chown), süreçleri yönetme (top, ps, pgrep, kill), önyüklemeyi yönetme (GRUB, LILO, çalıştırma seviyeleri) ve yedeklemeler oluşturma ve geri yükleme (tar, rsync, dd) gibi görevleri gerçekleştirebilmeniz gerekir. Vi ve Nano gibi metin düzenleyicilerin de değişilmez öğeler olduğunu unutmayalım.
Ana Katlar – Linux Ağ Yönetimi
Bağımsız bir sistemi yönetebildiğinizde bu sistemi adresleme, yönlendirme ve DNS gibi ağ oluşturma kavramlarına sahip diğer sistemlere bağlayabilmeniz gerekir. Yine grafik araçlar olmasına rağmen, ağı sadece ifconfig, route, ip ve iptables gibi komut satırı araçlarını kullanarak yapılandırabilmelisiniz. Ayrıca tcpdump gibi araçları kullanarak nasıl sorun gidereceğinizi de bilmeniz gerekir.
Üst Katlar – Mevcut Linux Teknolojileri
En üst katlara çıkmaya hazır olduğunuzda, altyapı otomasyonu ve konfigürasyon yönetimi (Chef, Puppet, Ansible, SaltStack), sürüm kontrolü gibi tanıdık görevleri yapmak için daha iyi araçlar hakkında bilgi edineceksiniz.
Binanın en tepesinde web uygulamaları ve web hizmetleri, web performansı ve izleme, bulut tabanlı ortamlar ve büyük veri bulunuyor:
- Amazon Web Services ve OpenStack gibi bulut mimarileri
- NGINX gibi web sunucusu türleri
- Apache Hadoop ile büyük veri
- Keepalived ve HAProxy ile yük dengeleme
- MySQL, MongoDB ve Cassandra gibi veritabanları
- Memcached ve Redis ile önbelleğe alma
- KVM ve Docker gibi container kullanarak sanallaştırma
Docker containerleri özellikle sıcak bir konu. Sanallaştırma için containerler kullanmak, aynı işletim sistemi sürümünü çalıştıran tüm containerlerinize aldırış etmediğiniz sürece, genellikle tüm sanal makineleri kullanmaktan daha verimli bir çözümdür. Aslında containerler, tüm makineyi değil, yalnızca işletim sistemi çekirdeğini soyutladıkları için kaynaklarla sanal makinelere göre dört ila altı kat daha verimli olabilir. Bu, şirketlerin mevcut donanımlarından daha fazla bilgi işlem gücü alarak büyük paradan tasarruf edebileceği anlamına gelir. Bu teknolojilerin yanı sıra, Linux yöneticisinin bu yeni sanal ortamda çalışmak için güvenlik bilgilerini güncelleme zorluğu da geliyor.
Sonuç olarak beş yıl önce Linux yöneticisi olmak için gereken beceriler bugün artık yeterli değil. Özellikle web uygulamaları ve web hizmetleri, bulut tabanlı ortamlar ve büyük veri konusunda çalışmalar yapıyorsak bilgilerimizi güncel tutmamız şart. Yine de, Linux’tan korkmayın. Linux işletim sistemleri ücretsiz olarak dağıtılır ve halka açıktır. Ayrıca, komut satırını öğrenmeden önce başlamanıza yardımcı olacak birçok dağıtımda bulunan çok sayıda grafik araç da vardır. Siz de bugün Internet üzerinden indireceğiniz bir Linux dağıtımı ile bir yerden başlayabilirsiniz.
Ubuntu: https://ubuntu.com
openSuSE: https://opensuse.org
Debian: https://debian.org
Fedora: https://fedoraproject.org